Topman Ad Nederlof 50 jaar in de ICT

“Vijftig jaar turbulentie, maar de echt gouden jaren komen er nog aan”

Ad Nederlof (73), oprichter en voorzitter van Unistone Real Estate, vierde op 1 juli 2020 zijn 50-jarig jubileum in de ICT. Begonnen als verkoper van kopieermachines, groeide hij door tot o.m. hoofddirecteur van Volmac, vice-president van Oracle en President & CEO van het Amerikaanse Genesys, dat hij in 2000 voor 1,8 miljard dollar aan Alcatel verkocht. Na dit kunststukje besloot hij op 57-jarige leeftijd om ‘voor zichzelf te beginnen’. In 2005 richtte de ondernemer/investeerder VANAD op, een internationaal opererend familiebedrijf met inmiddels 1.500 medewerkers, dat innovatieve oplossingen ontwikkelt en verkoopt op het gebied van software, informatie- en communicatietechnologie.

Vastgoed

De vastgoedportefeuille van VANAD is door de jaren meegegroeid. Sinds 2019 verzelfstandigd onder de naam Unistone, omvat deze nu zo’n 26.000 vierkante meter, verdeeld over kantoorpanden op het Rivium (aan de rand van Rotterdam), Den Haag en Zeist. Unistone kiest in de verhuur nadrukkelijk voor bedrijven met een groeipotentie van 10 à 20 procent en een goede solvabiliteit. Daarbij biedt men meer dan alleen vierkante meters.

Ad Nederlof: “We zijn in de ICT gewend ons te verdiepen in een ander bedrijf: wat zijn daar de processen, de business rules. Zonder die kennis kun je geen passende oplossing aanbieden. Wij begrijpen onze huurders en snappen dat groei bijvoorbeeld kan betekenen dat er plotseling extra ruimte nodig is. Die flexibiliteit bieden we dan ook.”

Dat de aanpak succesvol is, bewijst de bezettingsgraad van de panden, die momenteel dik boven de 90 procent ligt.

ICT als uitweg uit de crisis

In zijn jaren in de altijd turbulente ICT-sector heeft Nederlof de nodige grote crisissen en kleinere tegenslagen meegemaakt. De huidige coronacrisis ziet hij dan ook vooral als een negatieve trendbreuk waar we voorbij moeten kijken: “Als je een sterke visie hebt, dan kun je elke tegenslag weerstaan. Je strategie kun je aanpassen, maar je visie blijft onveranderd en geeft richting. Juist dankzij de inzet van ICT overleven we de huidige crisis op economisch gebied. Bedrijven die het digitaal werken goed hebben ingericht, plukken daar nu de vruchten van.”

Nederlof is van nature positief ingesteld en denkt het liefst in kansen. Zijn advies is dan ook om anticyclisch te denken en in moeilijke tijden juist te investeren in groei. “Zo ben je klaar voor de toekomst. Dat is belangrijk, want de gouden jaren voor de ICT-sector komen er echt nog aan!”

Over VANAD Group

VANAD Group biedt innovatieve bedrijfsoplossingen op het gebied van software, informatie- en communicatietechnologie.

De bedrijven VANAD Engage, Bliss, Tangelo Software en QuandaGo werken nauw samen aan één opdracht: waarde en competitief voordeel toevoegen op het gebied van customer experience, zodat klanten zich kunnen onderscheiden in hun markt. Voor dat doel ontwikkelt en gebruikt VANAD Group creatieve en innovatieve technologie. Bij de organisatie zijn, vanuit kantoren in Nederland, België, Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Australië, meer dan 1.500 mensen werkzaam.