Rivium over tien jaar: wonen en werken

Kantorenpark Rivium staat aan de vooravond van een metamorfose. Door leegstaande kantoren te slopen of te transformeren naar woningen, neemt de levendigheid toe en wordt het totale gebied er straks flink beter op. Verwacht daarbij veel groen, wandelpaden en zitplekken. Een ideale woon/werkomgeving voor bijvoorbeeld de medewerkers van VANAD Group, maar zeker ook voor studenten van de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam.

Het bruist op het Rivium Quadrant waar Unistone inmiddels al 11 panden in eigendom heeft. Een groot deel daarvan is verhuurd aan bedrijven van de VANAD Group. De verbondenheid met Rivium stamt van eind jaren negentig, toen Enovation besloot vanuit Kralingen de A16 over te steken. Jaren later werd het bedrijf ingelijfd door VANAD en in 2018 verkocht aan Main Capital. Tegenwoordig huurt Enovation twee etages in The Bridge, het paradepaardje van Unistone. De ‘VANAD Group Campus’ op Rivium zal de komende jaren nog verder uitbreiden, dat is alleen een kwestie van tijd.

Arthur Nederlof, CEO van Vanad Group kijkt graag vooruit: ‘We hebben plannen met het bijzondere koepeltje dat echt een blikvanger is voor ons; er komt wat ons betreft glas omheen zodat je er zowel in de zomer als in de winter kan verblijven. We zien een soort auditorium center voor ons, waar presentaties gehouden kunnen worden en kan worden gegeten en gedronken. Ook mensen van buiten onze campus zijn dan van harte welkom. Het wordt een pronkstuk, als je over een paar jaar hier terugkomt herken je het niet meer.’ 

Nederlof is in zijn nopjes met de mega-transformatie van het werkgebied naar een woon-werkgebied. ‘Het gaat met een grote snelheid. Cruciaal is dat er in dit stadium integraal en vooruit wordt gedacht. Nu al moet rekening worden gehouden met de komst van voorzieningen zoals horeca, retail en gezondheidszorg’. Als grootste uitdaging noemt Nederlof mobiliteit. ‘Samen met de Gemeente Rotterdam en Gemeente Capelle moeten alle manieren om de ontsluiting van dit gebied te versterken grondig worden overwogen. Een extra afslag vanuit de A16 zou heel interessant kunnen zijn’. Ook de uitbreiding van de ParkShuttle juicht hij toe, veel werknemers van VANAD maken er gebruik van.

‘Rivium blijft voor ons een strategisch zeer interessante locatie. De kennis-as vanuit Rotterdam trekt direct door naar onze campus. Onze combinatie van creatief denkwerk en slimme technologische oplossingen zijn een goede aanvulling op het kennisaanbod uit Rotterdam. Als het lukt om het totale gebied levendiger te maken en de landschappelijke inrichting te verbeteren, dan komt onze campus nog meer tot zijn recht’.